https://www.vistapeyzaj.com/wp-content/uploads/2020/05/havuz-bakim-izmir.jpg

İzmir Havuz Bakımı

Su, yaşamımızın kaynağı olarak bilinir ve bir çok element ile karışan ya da eriten suyun sahip olduğu bu yetenek sayesinde zararlı ve toksik hale gelmemesi için düzenli periyotlar ile kullanıldığı alanda temizlik işleminin uygulanması gerekmektedir. Suyun kullanıldığı alanlardan birisi de havuzdur. Havuzun en önemli bakımı ise dezenfeksiyon işlemidir.

Havuzda dezenfeksiyon işleminin yapılabilmesi için dezenfekte işlemi hakkında ve havuz bakımı konusunda bilgi sahibi olmak gerekmektedir. Öncelikle havuz suyunun hacminin bilinmesi ve kullanılacak kontrol ve temizlik elemanlarının dozajının buna göre ayarlanması gereklidir.

Havuzu dezenfekte etmenin temel püf noktaları bunlardır. Bu nedenle havuz bakımı için göz önünde bulundurulacak kriterler havuz suyunun hacmi ve dezenfekte edilecek suyun görüntüsüdür denilebilir.

Havuz kimyasallarını ve havuz bakım ürünlerini kullanmadan önce bilinmesi gereken ilk şey havuzdaki su miktarıdır. Mevcut su ise havuzun derinliğine bağlı olarak değişmektedir.

Ortalama derinlik, maksimum ve minimum derinlik noktaları belirlenerek aritmetik ortalama alınır. Havuzun şekline dikkat edilerek her metreküp havuzun 1000 litre su içerdiği göz önüne alınarak metre cinsinden hesap yapılır.

Normal, düz, dikdörtgen ya da kare şeklindeki havuzların hacimlerinin hesaplanması için uzunluk, genişlik, derinlik gibi ölçüler çarpılarak havuzun mevcut hacminin aldığı su kapasitesi hesaplanmaktadır.

Yuvarlak ve oval havuzların hacmi ise maksimum genişlik, maksimum uzunluk ve ortalama derinlik ile çarpılır. Daha sonra çıkan sonuç π sayısının 4 x 0.785 katsayısına bölünmesi ile elde edilen sayıya çarpılarak hesaplanır.

Havuz bakım faaliyetlerinde hesaplamalar sonucu elde edilen hacme ve havuzun durumuna göre uygulanacak havuz bakım teknikleri vardır. Uygulanan teknikler hem tedbir amaçlı hem de havuzun o anki mevcut durumunu iyileştirmek için düzenli periyotlarla uygulanması gerekmektedir.

İzmir Havuz Bakım Firması
İzmir Havuz Bakım

Havuz bakımında yapılan işlemler:

pH Değerlendirmesi
pH değerleri havuz bakımında dikkat edilmesi gereken en önemli konulardan birisidir. pH, 0 ile 14 arasında olmasına göre asit ve baz olarak değerlenir.

7’nin altında ise asit, 7’nin üzerindeki değerler baz olduğunu gösterir. Havuz suyunun pH değerlerinin en ideal olabilmesi için 7’ye yakın olması gerekmektedir. Çünkü su nötrdür ve pH 7’de nötrdür.

Suyun pH endeksini değerlendirmek için su analiz ekipmanları ile ölçüm yapılarak hesaplanan sonuca göre gerekli talimatlarla pH değerleri yüksek ise pH düşürülür, değerler alçak ise pH artışı sağlanır.

Klor Düzenlenmesi
Klor, havuz suyunun organik ve inorganik elementleri için oksitleyici olarak görev yapar. Su ile klor bir araya gelerek sodyum hipoklorit veya kalsiyum hipoklorit kimyasal bileşiklerini oluşturur. En çok bilinen ve en çok kullanılan bileşik sodyum hipoklorittir.

Kalsiyum hipoklorit de sodyum hipoklorit ile aynı etkide ve cilde daha az etki gösteren bir bileşiktir. Toz ve tablet şeklinde bulunan klorlar havuz bakımını yapan ekipler tarafından düzenli periyotlarla dökülür.

Klorlama işleminde havuz suyunun pH değerinin 7’ye yakın olmasına özen gösterilir. Aksi taktirde klorlama işlemi bir işe yaramayacağı gibi cilde tahriş edici bir etki yarattığı bilinmektedir.

Günümüzde klor yerine kullanılan, koku ve tahriş üretmeyen doğal tuzlama yöntemi kullanılır. Ancak NaCl klora göre daha pahalı olduğu için klor tercih edilir.

Yosun Önleyici/Anti Yosun Tedavisi
Havuzun yosun tutmasının sebebi mavi-yeşil alglerin oluşarak tabakada birikmesinden kaynaklanmaktadır ve bu durum havuzun dezenfeksiyon sistemini zayıflatmaktadır.

İlk başlarda suyun renginde belirti gösteren yosunlaşma müdahale edilmediği sürece havuzun tabanına ve duvar kısımlarına bulaşır. Bulaşan yerler anti yosun muamelesi sırasında ekipler tarafından fiziksel destek ile çıkarılır. Yosun oluşumunu önlemek için düzenli periyotlarla bakım yapılması gerekir.

Parlatıcı/Topaklayıcı
Su bulanıklaştığında veya kireçli hale geldiyse havuz renginin kirlendiği zaman anormal rengini normal renge çevirmek için kullanılan bakım tedbirinde uygulanan işlemdir.

Havuz içerisinde filtrasyon problemi ya da kireç ortadan kaldırıldığında su topaklayıcı içerir. Parlatıcı kullanıldığında su içerisinde askıda duran materyallerin tabana doğru düşmesini sağlanır ve taban kısmında işlev gören taban emişlerine doğru yönlendirilir. Böylece bu materyaller taban emişlerinden emilerek havuz içerisinden uzaklaştırılması sağlanır.

İzmir Havuz Bakım
İzmir Havuz Bakım

Anti-Kalsiyumlar
Su süspansiyonunda yüksek oranda çözünmüş, 1000 ppm (parts per million= milyonda 1 lik kısım mg/L olarak bilinir)’den fazla çözünmüş parçacıkları gerekli kireç önleyici ürünler kullanarak temizlenmesi işlemini içerir.

Temizlenmediği taktirde havuz pH değerlerini düzenlemek zorlaşır. Bu fonksiyon belli bir analiz cihazı kullanarak hesaplanır.

Mantar Öldürücüler
Havuz suları özellikle yaz aylarında gündüz güneşin yüksek sıcak ısısayla, geceleri ise serinlik etkisi ile neme ve yüksek ısıya maruz kalır. Bu sebep ile havuz sularının yüzeyinde mantarlaşma olması sık görülen bir durumdur.

Havuz kullanıcılarının cildini istila edebilecek bu zararlı organizmaların çoğalmasını önleyen mantar ilacı kullanmak önemlidir.

Havuz Bakım Hizmeti Almak İçin Bizi Arayın